За и Против

Печат

PVC дограма - за - против

Поливинилхлоридът има по-нисък коефициент на топлопроводимост, което значи, че задържа по-успешно топлината в помещението, доколкото това зависи от профила (площта на профила е средно около 15-20% от тази на целия прозорец – т.е. не е с решаващо значение за общия топлинен ефект).

ПРОТИВ

PVC старее по-бързо от алуминия (20-30 години), защото е с органичен произход. По същата причина е и по-податлив на капризите на климата и при големи температурни амплитуди структурата на материала се нарушава и профилът се изкривява.

ЗА

PVC дограма се изработва и монтира по-лесно, заради природата на самия материал, който, естествено, е по-мек и гъвкав от алуминия.

ПРОТИВ

Вследствие на дълго излагане на силно слънце по-некачествената (т.е. най-евтината) дограма пожълтява.

ЗА

PVC дограмата изисква минимална поддръжка – не се нуждае от боядисване, третиране със специални препарати, а просто от измиване с мека кърпа и сапун.

ПРОТИВ

PVC профилът има голямо линейно разширение – 2-3 мм на метър (в зависимост от произхода и още по-голямо).

ЗА

Изработката на PVC профилите изисква по-малко инвестиции, което в края на краищата понижава цената на дограмата.

PVC кондензира влагата по-трудно от алуминия. Така или иначе при влажност в помещението над 60% влагата кондензира трудно върху профила и лесно върху стъклопакета, студените стени и ъгли.

PVC позволява поставяне на обков с многоточково затваряне на достъпна цена. Този тип обков, освен противовзломен ефект, дава възможност за по-прецизно настройване на пантите и предотвратяване на ефекта “духа ми от дограмата”.

Ъглите на PVC дограмата се лепят, което предотвратява духане през тях, но… от друга страна прави невъзможно внасянето на големи каси (за портали, например) в повечето помещения.

Печат

За и против алуминиева дограма

Алуминият е неподатлив на големите температурни амплитуди по нашите географски ширини – от крайно горещото (почти африканско) лято до минус 20 градуса през зимата (60 градуса по Целзий амплитуда). Тоест структурата на алуминия не се нарушава с течение на времето.

ПРОТИВ

Алуминият е по-енергоемък продукт и съответно по-скъп от PVC.

ЗА

Алуминият не променя и външния си вид през годините. Не се нуждае от никаква поддръжка, освен елементарно почистване.

ПРОТИВ

Алуминият е по-студен материал и по-лесно кондензира влагата.

ЗА

Здравината на този материал позволява сложни решения като окачени и структурни фасади, покривни конструкции, зимни градини.

ПРОТИВ

Некачествената алуминиева дограма (ще я познаете по ниската й цена), поставена в среда с висока соленост (край морето, например), дава неприятен ефект – по повърхностния й слой се появяват шупли.

ЗА

Малко по-скъпият вариант на алуминиева дограма – с прекъснат термомост – доближава топлоизолационните й характеристики с тези на PVC. “Термо” алуминият позволява поставянето на механизми с многоточково затваряне, с възможност за фина настройка на отваряемите части.

Ако Ви омръзне алуминиевата дограма, можете да я продадете на 30% от стойността на новия профил, което е немислимо при PVC.

ЦВЕТОВЕТЕ !

С алуминиева дограма имате практически неограничен избор на цветове. Освен по RAL (стандартизирана световна класификация на цветовете с над 800 цвята) можете да избирате и между така наречените ефекти SABLE, POLYDROX, METALLIC и други.

Стандартният профил с прекъснат термомост позволява поставянето на 12 вида стъклодържачи за 6 вида стъклопакети, докато PVC профилите ограничават дебелината на стъклопакета до 2-3 вида.

Алуминият не съдържа токсични вещества и е пожаро- и земетръсоустойчив.