Полезни съвети

Тук ще откриете полезни съвети, които ще Ви помогнат при избор на дограма.

Печат

Какво трябва да знаем при избор на дограма

Изборът на дограма – алуминиева или PVC, зависи от това къде ще бъде поставена. За жилищата специалистите препоръчват PVC заради по-добрата топлоизолация. Ако се остъклява тераса, която да пази прането от прах, по-рационално е да се сложи алуминиева дограма с приплъзване, за да не пречи на простора, съветват от бранша. За магазините са препоръчителни стъклените врати и витрини, защото там около 95% от площта е стъкло.

Профилите

Сред предимствата на дървените профили за прозорци са отличната топло- и шумоизолация, не предизвикват конденз и внасят уют. Изработват се от иглолистни материали – смърч, масивна дървесина – дъб, бук, ясен, махагон или екзотични видове.

При избор на дървен профил купувачите трябва да са наясно с потенциалните проблеми, които могат да възникнат впоследствие, защото дървото е жив материал. Един от тях е промяната на структурата – деформация, отмествания, провисвания, заради неправилната подготовка на съставките на дограмата. Гниенето и появата на гъбички и насекоми също са един от минусите на тези профили. Освен това повърхността на дървото е по-трудна за поддръжка в сравнение с пластмасата и алуминия. Ако изборът е дървен профил, то на 5-6 години лакът или боята трябва да се освежават, съветват специалистите.

От друга страна, PVC профилите са устойчиви на атмосферни влияния, не допускат образуването на конденз и поддръжката им е много лесна.

Алуминият пък придава модерен, елегантен и завършен вид на сградата. Този вид профил също е лесен за поддържане и дава възможност за избор от богата цветова гама, включително и имитация на дърво. Според специалистите в бранша единственият проблем при него е, че алуминият е добър проводник. Топлопроводимостта му е 1000 пъти по-висока от тази на дървото и PVC и това може да доведе до появата на конденз и мухъл, обясняват от бранша.

Много от производителите на профили у нас предлагат и специален противовзломен обков, който осигурява потребителя от нежелано проникване в дома. Тази защита е допълнителна функция – по-стабилно укрепване на профилните системи и по-здрав стъклопакет. За максимално дълъг живот на противовзломния обков експертите съветват да се използват pH неутрални почистващи препарати, елементите да се смазват веднъж годишно и помещението да се проветрява често, за да не се образува конденз.

Остъкляването

Сред основните критерии при избор на стъкло е видът на помещението – спалня, дневна, офис. Важно е и какво е изложението и степента на шума отвън – дали ще е улица, гара, детска площадка. За места с много посетители специалистите препоръчват да се използват закалени стъкла или трилекс. Причината е, че закалените стъкла са 4-5 пъти по-яки при огъване от обикновеното, а трилексът не се разпада при счупване.

Усъвършенстван вариант на двойното остъкляване е стъклопакетът. Освен топлоизолация и звукоизолация той осигурява и защита от слънчева радиация. Състои се от две или три стъкла, които ако се изпотят от вътрешната страна, значи качеството не е добро, обясняват специалистите. Най-голям приток на светлина осигуряват зелените стъкла, а сивото, кафявото и светлоотразителното – защита от преминаване на светлина.

Значителна икономия на разходите за отопление правят високоемисийните – К стъкла. Причината е, че те имат специално покритие от благородни метали, което отразява топлината от помещението навътре към него, без да пречи навлизането отвън на топлина и светлина.

Врати

Изборът на интериорната врата зависи изцяло от предпочитанията на клиента. Каквато и плоскост да избере, отгоре се полагат покривни материали. Препоръчително е за жилищата входната врата да се отваря навътре, за да могат свободно да се ползват общите помещения на етажа. За интериорните врати специалистите препоръчват те да се отварят към помещението към най-близко стоящата перпендикулярна стена. За баните най-доброто решение е вратата да е от PVC или алуминий, ако има директен досег с водата.

Печат

Избор на стъклопакет

Избора на стъклопакет е едно от важните решения, които трябва да вземете при поръчването на нова дограма. Трябва да се съобрази с изложението на сградата, за максимална енергийна ефективност!

Например прозорци с изложение юг, югоизток, югозапад, които лятото ги огрява директно слънцето, е препоръчително да са със слънцезащитни стъкла или стъклопакет известно още като мултифункционално, или високоенергийно стъкло. Този стъклопакет лятото предпазва от слънцето, а зимата не допуска да излиза топлината през него. Недостатък е по-високата му цена, но разходите направени за по-добра изолация, се връщат многократно през годините!

Прозорци със северно, или западно изложение, е препоръчително да са с извстно като к-стъкло, или нискоемисийно стъкло. К-стъклото пропуска късовълновото лъчение (каквито са слънчевите лъчи) да влизат в помещението, но отразява дълговълновата енергия, като топлина от огън или радиатор обратно в дома ви, правейки по-лесно поддържането на помещенията топли. Приимущество е ниската му цена, спрямо мултифункционалното стъкло.

Стъклопакет с две обикновенни стъкла (бяло+бяло).

Препоръчва се за вътрешни дограми, които са зад остъклен балкон например, или просто когато се търси по-ниска цена. Напоследък разликата в цената с к-стъклото е незначителна.

Троен стъклопакет четири сезона отвън+бяло в средата+к-стъкло отвътре). Предимство - перфектна изолация за всички сезони и за всякакво изложение. Недостатък е високото му тегло, поради което не се препоръчва за по-големи крила, но е идеален за неотваряеми части и по-малки крила. Друг недостатък е по-високата му цена, но разходите направени за по-добра изолация, се връщат многократно през годините!

Печат

Полезни съвети при избор на дограма

Най-важното, което трябва да се знае при избора на дограма, е степента на топлоенергийна ефективност, шумоизолацията и цената. Според експерти в бранша дограмата заема близо 25% от площта на сградата, но около 60% от загубите на топлина се дължат именно на нея. Това до каква степен топлината ще проникне в помещението зависи от профила, стъклопакета и разстоянието между стъклото и касата на прозореца.

ОГРОМНИТЕ СТЪКЛОПАКЕТИ СЪЗДАВАТ ОГРОМНИ ПРОБЛЕМИ

Представете си една витрина от стъклопакет /24 mm/ с размери 2000 mm х 2100 mm – какво става като я монтирате на студено? Стъклата се слепват! Защото стъклопакетите обикновено се правят на топло и от студа въздухът в тях се свива и “засмуква” стъклата!!! Как да го избегнете ли? Можете да поискате по-дебели стъкла или просто поръчайте допълнителен вертикален кемпфер, който ще утежни цената на позицията с не повече от 2 - 3%.

При вратите е добре да бъде поставен делител /кемпфер/, който създава стабилност на вратата и не й позволява да "провисне".

ПОНЯТИЕ КАТО "ЦЕНА НА КВАДРАТЕН МЕТЪР" В ОБЩИЯ СЛУЧАЙ НЯМА

Цената на квадратен метър може да бъде изчислена едва след като се вземат предвид всички особености на Вашия конкретен случай и бъде дадена обща стойност на позицията.

ЗВУКОИЗОЛАЦИЯТА

Звукът преминава лесно през еднакво дебели стъкла, например 2 по 4 mm. Ако сложите 4 и 5 mm, ще има малко по-добър ефект. На съвсем друго ниво е звукоизолацията на троен пакет със стъкла, например, 4, 5 и 6 mm, a ако и разстоянията между тях са различни – ефектът наистина е голям.
Колкото по-нисък е коефициентът К, толкова по-добра е изолацията. За да се повиши топлоизолацията се използва стъклопакет от нискоемисийни. Друг начин за повишаване на топлоизолацията е замяна на въздуха във вътрешното пространство на стъклопакета с аргон. К-стойността намалява допълнително с още 0.3-0.4 W/м2.

КОНДЕНЗ НА ПРОЗОРЦИТЕ

По принцип конденз може да се появи по повърхността откъм помещението на стъклопакета, съответно рамки на прозорци. Тогава се говори още за изпотяване или замъгляване на прозореца. Това обаче на бива да се бърка с поява на конденз във вътрешността на стъклопакета /когато конденза е между двете стъкла вътре в стъклопакета, той е дефектен/ Влагата се появява вътре, когато стъклопакетът се е разхерметизирал напълно или когато е сложен некачествен силипорит (силикагел - хигроскопичен зърнест материал), който не успява да абсорбира добре остатъчната влага в стъклопакета.

ИЗБОР НА СТЪКЛОПАКЕТ

Избора на стъклопакет е едно от важните решения, които трябва да вземете при поръчването на нова дограма. Трябва да се съобрази с изложението на сградата, за максимална енергийна ефективност!

ГРИЖИ ЗА ПОДДРЪЖКА НА ПРОЗОРЦИТЕ

За да работят добре вашите прозорци и врати са необходими минимум грижи за подръжката им.

 

Печат

Грижи за поддръжка на прозорците1. Подържайте повърхностите на профилите и обкова чисти, като за целта използвайте сапунен разтвор или обезмаслител. Това със сигурност ще удължи живота на пвц профилите.
Не използвайте абразивни препарати, коити биха могли да надраскат повърхностите.
Не използвайте агресивни препарати съдържащи разтворители, като ацетон и др.

2. Поне веднъж годишно смазвайте всички подвижни части на обкова с машинно масло (например масло за шевни машини). Като отворите крилото на прозореца, завъртайки дръжката ще видите как се движат заключващите цапфи. Сложете масло на всички места където има движещи елементи, така че да достигне навсякъде по дължината на обкова. Завъртете дръжката многократно за да се смаже навсякъде! Ако крилото ви е с двуосово отваряне, вероятно  елементи от обкова има от горе на крилото и отзад, които също трябва да се смажат. Ако има осигурителка, която пречи да се движи дръжката при отворен прозорец, я натиснете, за да може да се раздвижи и смаже добре.


3. След монтажа на дограмата, в кратък срок направете довършителните работи – измазване на пяната, особено от външната страна на прозореца. Вземете предпазни мерки и облепете стъклата и обкова отгоре на крилото, тъй като там най често попадат строителни материали и затрудняват правилната работа на обкова! Свалете предпазните лепенки от профилите възможно най-скоро (макс. 3 месеца)!